Winterfotografie tips

De natuur in de winter fotograferen, hoe doe je dat?

Ga je graag de natuur in met je camera. En hou je van de winter? 

Winterselandschappen komen niet vaak meer voor in Nederland. Maar reis je wel naar een wintergebied in europa, neem dan vooral een paar momenten de tijd om mooie foto’s te maken.

De winterse sprookjeswereld, uitgerekte witte landschappen en kleine sneeuwvlokjes dwarrelend om je heen. Helaas zijn er ook grauwe dagen zonder zon. Om de winter te fotograferen is enige kennis nodig. Bij elk fotomoment past weer de juiste fototechniek. Ik geef je daarom 6 belangrijke winterfotografie tips.

 Tip 1:

De voorbereiding voor fotograferen in de kou

Zorg dat je warme kleding draagt, ondanks dat je tijdens het fotograferen wel veel beweegt. Zodra je een tijdje stil moet zitten om die ene mooie foto te maken, kan de kou snel vervelend zijn. Laagjes kleren zijn het beste, ipv 1 dikke trui.

Neem ook een vuilniszak mee, waar je op kan zitten, voor fotograferen vanaf de grond.

Neem een extra accu of een set batterijen mee en hou deze warm. De kou zorgt er voor dat onze apparatuur sneller leeg raakt. Geef de camera de tijd om te wennen aan de temperatuur. Doe dit ook wanneer je weer binnen in een warme ruimte komt. Zodra de camera van de kou weer in de warmte komt, heeft hij ook de tijd nodig. 

Bescherm de camera met een plastic hoes als het begin te sneeuwen of regenen. Uiteindelijk is sneeuw gewoon water wat smelt.

Tip 2:

Sneeuw overbelichten.

Sneeuw fotograferen is niet makkelijk. Door de witte sneeuw, kan de camera niet goed meten op de automatische stand. De camera meet de grijswaarden, een neutrale lichtmeting van lichte en donkere vakken. Bij een landschap bedekt met sneeuw, meet de sensor de sneeuw dus als een grijs vlak, waardoor je de foto onderbelicht.

Bij het fotograferen van sneeuw moet je al snel 1 a 2 stops overbelichten. Meestal kun je dit oplossen met de belichtingsmeter in de camera zelf, je schuift het balkje op naar +2. Staat de camera op de M stand, dan is de keuze bij jezelf. Ik pas meestal eerst de iso aan. Zodat de sluitertijd en het diafragma blijven zoals ik het wil.

Fotografeer in het grootste bestand, het liefste RAW. Zodat je achteraf nog genoeg ruimte hebt om te bewerken.

Maak gebruik van je histogram in je camera. De grafiek mag niet te veel naar rechts verschuiven. Liever wat meer naar links, zodat je genoeg licht hebt tijdens de nabewerking.

Pas wel op dat je niet te veel overbelicht, zodat de grafiek niet helemaal naar links slaat. Bij te veel stops in de lichte vlakken, krijg je dit in de bewerking niet meer mooi. Alle kleurkanalen zijn dan overbelicht.

 

Tip 3:

De witbalans bij sneeuw.

De automatische witbalans, de camera heeft ook moeite om sneeuw wit te fotograferen. Het kan al snel te bauw of te geel worden. Bij bewolkt weer krijg je een blauwe tint. Als jouw camera een handmatige witbalans heeft, stel deze dan in naar jouw wens. Zelf vind ik, wanneer de foto naar blauw neigt te gaan, het best mooi. Maar ik hou het wel in balans. Ik wil de winter voelen. 

Witbalans instellen met de fotocamera?

Elke lichtbron geeft een kleur af. Zelfs het zonlicht is gedurende de dag wisselend van kleur. Dit noemen we de kleurtemperatuur. Dit zien we niet altijd met het blote oog, omdat onze hersenen dit automatisch aanpassen. Zodra je hiermee gaat oefenen en leert te kijken zie je beter de verschillen.

Zodra de camera op de automatische stand staat, zal hij zelf gaan corrigeren. De ene keer kan de camera dit goed doen, de andere keer zit hij er naast. Er staan ook programma keuzes op je camera. Fotograferen bij veel licht of een bewolkte dag. Ik ben voorstander dan deze programma’s en als het nodig is, stel ik mijn eigen voorkeur met de hand in.

Wees creatief en pas aan bij je eigen fotografie stijl.

Tip 4:

Laag hangende zon

In het najaar en in de winter hebben we een laag hangende zon. Hierdoor wordt de zonsopgang of de zonsondergang spannender. Ook overdag geeft dit mooie speelse foto’s. Er ontstaan langere schaduwen gedurende de dag, zodra de zon schijnt. Je kan meer spelen met tegenlicht en strijklicht. Let op dat je geen lelijke lensflare fotografeert. Dit kun je oplossen door de camera zo te verschuiven dat de lichtvlekken verdwijnen.

Winterse landschappen zijn geschikt om het mooie sprookjesland te fotograferen. Maak gebruik van de groothoek lens. Fotografeer vanuit het kikvors perspectief voor meer diepte. Let op de indeling van het landschap. Zorg voor een duidelijke lijn, die je door het hele beeld trekt. Een bosweg, een hek op de voorgrond. Een meertje tussen de bomen door. Speel hiermee. Haal de horizon uit het midden, speel met de regel van de derden. Een landschap met de horizon in het midden zonder een weg er naar toe, is saai. De diepte valt weg.

Tip 5:

Rijp fotograferen

Wakker worden met grote ijsbloemen op het raam en de planten in de tuin worden omringd met kleine kristallen. Wie houdt hier niet van. 

Rijp ontstaat vaak bij koud weer, als het vriest en wanneer de lucht vochtig of mistig is en de temperatuur die snel daalt. Met een beetje zonlicht overdag, ontstaan er de mooiste kristallen. Perfect voor mooie foto’s. Wees creatief en fotografeer vanuit verschillende hoeken.

Gebruik hier de macro stand, een macro lens zou trouwens nog mooier zijn. Met rijp kun je naast mooie natuurlijke foto’s ook leuke abstracte foto’s maken. Stel met de hand scherp, zodat jij zelf kan bepalen waar de scherpte ligt. Helemaal als je met een groot diafragma werkt en je veel scherptediepte wil.  

Zet de camera op een statief wanneer je nog scherpere foto’s wil. Bewegingsonscherpte bij een macrostand of lens wil je liever niet.

Tip 6

Details / Macro winterfoto’s

Sfeervolle details met sneeuw, rijp om een takje heen is erg leuk om te fotograferen. Kijk goed naar structuren van dichtbij. Schijnt er mooi licht op het detail, is de achtergrond ook rustig en mooi gekleurd?

Het grauwe weer, een bewolkte dag kan zachte beelden geven, de harde schaduwen blijven weg. Tegenlicht kan zorgen voor wat spanning in de foto. Let wel op dat je onderwerp niet te donker belicht, een wit scherm ervoor zetten zorgt ervoor dat je onderwerp wat lichter wordt.

Fotografeer met een groot diafragma, zodat er een mooie bokeh en een onscherpe omgeving ontstaat. 

Weet van te voren wat je wil fotograferen. Zodat je niet doelloos of met de verkeerde verwachtingen de natuur of de stad in gaat. Laat je inspireren door anderen.

 

Wat ga je nu fotograferen?

Weet van te voren wat je wil fotograferen. Zodat je niet doelloos of met de verkeerde verwachtingen de natuur of de stad in gaat. Laat je inspireren door anderen, op instagram  #winterfotografietips