Het strand, de zee, het zand en mooie zonsondergangen fotograferen. Maar hoe maak je mooie strandfoto’s?
Het strand, de Nederlandse kust, is een van onze mooiste plekken om even uit te waaien. Waar de ene een wandeling maakt, ligt de ander liever op een handdoek. Ben jij iemand die graag de camera meeneemt naar het strand? Dan wordt het hoog tijd om je eens te verdiepen in jouw fotografie. Ik ga je vertellen over hoe je een zonsondergang met diepte maakt. Hoe je naast het strand ook de duinen fotografeert. Hoe je details of structuur op het strand ontdekt. Het komt allemaal aan bod. Creatieve strandfoto’s die je aan de muur wil hangen. Hoe maak je mooie strandfoto’s?

Fotografie tip 1
Hoe fotografeer je een landschap aan zee op een saaie bewolkte dag?
Zelfs een saaie dag kan mooie beelden geven. Zoek de rust op, zie de contrasten in de luchtpartijen. Ik was op zoek naar mooie zachtere kleuren, ik mag graag de stilte vast leggen.
In de nabewerking heb ik de kleuren, de witbalans en het contrast naar mijn eigen stijl omgezet. Van een saai moment kan ik inmiddels een fijn stil moment maken.
Wel of geen mensen in een landschapsfoto?
Ik fotografeer bijna nooit mensen in mijn beelden. Dit is een bewuste keuze. Ik wil niet verbonden worden met iemand in mijn fotowerken. Wanneer je een mens wel in de foto plaatst krijgt de foto meteen een verhaal dat al vast ligt. Ik wil dat ieder zijn eigen verhaal, zijn eigen kijk kan ervaren bij mijn beelden.
Wanneer je wel de impact van de ruimte of de hoogte van de natuur wil laten zien, kun je wel mensen in beeld plaatsen om de verhoudingen beter tot hun recht te laten komen. Omdat wij de verhouding tussen mensen en de natuur snel snappen.

Fotografie tip 2
Hoe fotografeer je een zonsondergang op het strand?
Het romantische moment, een zonsondergang. Een moment om alles van je schouders te laten glijden en gewoon even te genieten. Uhm, helaas, als je fotograaf bent is het soms op dit moment hard werken. Neem dus de camera niet mee als je het fijne moment wil ervaren.
Ben je een ochtendmens, dan is de zonsopgang vaak rustiger, omdat de meeste mensen dan niet de natuur in gaan. Bedenk wel dat je van tevoren weet waar de zon op komt en waar hij onder gaat.
Ik schreef al een korte cursus zonsondergang fotograferen. Wil je hier meer over weten? Hoe fotografeer je een zonsondergang
Een zonsondergang is er weliswaar elke dag, alleen zal hij niet elke dag even bijzonder zijn. Toch, wanneer je de zonsondergang inzet in de gehele omgeving kun je nog steeds mooie warme beelden maken. Weer de rust pakken en creatief zijn. Een iets lager standpunt en een groothoeklens erbij. In de nabewerking kun je de kleuren en de witbalans nog versterken. Dus wees bewust, soms het is hard werken met een klein beetje licht. En wees op tijd en blijf nog een half uurtje hangen. Ook als de zon onder is kun je nog veel mooie warme beelden maken.

Fotografie tip 3
Hoe fotografeer je de duinen?
De duinen in Nederland zijn eigenlijk net zo mooi als het strand zelf. Er is altijd beweging. Zijn het geen kleine vogeltjes dan is het wel de wind die ritselt door de grashalmen. Duinen kunnen best chaotisch zijn, met meerdere planten en grashalmen door elkaar. Overal hoge en lage duinen, geen plek is hetzelfde. Zelf zoek ik vaak de rust in de duinen, ik speel een beetje met licht en standpunt en de scherptediepte.
Speel met lijnen en vormen. Door de lijnen in de natuur te volgen, wordt je automatisch het beeld in getrokken. Op deze foto, met de duinen scherp en de zee onscherp, zie je meerdere lijnen, maar die lijnen lopen wel naar elkaar toe. De schuine lijn eindigt waar de horizon in de verte begint.
Fotogafie is schrijven met licht!
Hoe maak je mooie strandfoto’s? Het belangrijkste is dat je leert kijken. Daar waar het licht valt zal ons oog naartoe getrokken worden. Zorg dus dat het licht op jouw onderwerp valt. Leer kijken waar het licht naartoe gaat. Zie wat er gebeurt als je om een onderwerp heen loopt. Verandert het licht dan ook?
Bij deze foto heb ik met tegenlicht gefotografeerd, waardoor er een mooi licht- en schaduwspel ontstaat. We zien een soort looproute door de foto heen gaan. In de nabewerking heb ik nog een beetje vignettering toegevoegd om het effect te versterken. Ook heb ik het geel versterkt om nog meer een gouden gloed te creëren.
Ga wandelen in de duinen en zoek de leuke paadjes op met mooie tekening in het zand. Let op of er nog geen voetstappen van andere mensen zijn. Dit kan het beeld verstoren.
Zoek het juiste perspectief. Wat gebeurt er als je iets lager fotografeert of iets hoger? In deze foto ben ik zelf iets lager gaan staan, zodat de schaduw iets langer werd. Houd ook rekening met het seizoen. In de winter staat de zon laag, waardoor schaduwen langer worden. In de zomer staat de zon hoger waardoor de schaduwen korter zijn.


Alles komt in dit beeld samen. De duinen, het strand, de zee en het grauwe weer. Zelfs met saai grauw weer kunnen momenten op het strand opleven. Ik stond wat hoger in de duinen en gebruikte een groot diafragma om de voorgrond onscherp te houden en de achtergrond scherp. Hierdoor wordt je de foto in getrokken tot de aan horizon.

Een bevroren moment. Zelfs een klein beetje wind zorgt al voor beweging. Toch zag ik dit mooie moment. Het weekend dat ik deze 3 foto’s maakte was ik met mijn vriend op Schier om onze liefde te vieren. Hoe mooi kwamen deze grashalmen samen en weerspiegelden ze mijn gevoel. Een groot diafragma en snelle sluitertijd was hiervoor nodig. En geduld om de grashalmen op het juiste moment te fotograferen.

Een detail van grashalmen en duinen. Hier stond ik vrij dicht op de grashalmen, om weinig scherptediepte te creëren. Ik had een allround lens mee, de 24-105, omdat ik nog niet wist wat ik ging fotograferen. De volgende keer zou ik kiezen voor een prime lens van 85mm, om deze foto nog mooier te maken met een kleinere scherptediepte.
Tip over vlakverdeling
Kijk ook eens naar de regels van een mooie vlakverdeling, de compositie. Door je onderwerp op de juiste plek in het kader te plaatsen ontstaat er een kijkrichting met diepte.
Hier heb ik gebruik gemaakt de van gulden snede. Maar je hebt ook de regels van de derden. Waar bij de regel van de derden gebruik wordt gemaakt van een vlakverdeling in 9 gelijke stukken is dit bij de gulden snede niet zo. In het volgende blog van een andere fotograaf kun je hierover meer leren.
Fotografie tip 4
Hoe fotografeer je schelpen op het strand?
Schelpen genoeg. Zonder schelpen mist er een stukje sfeer, vind ik. Een schelp kun je fotograferen zoals je hem vindt op het strand. Maar je kunt ook eerst de schelp bekijken, van welke kant hij het mooist is of juist gebroken. Met het fotograferen van een schelp kun je ook een boodschap vertellen. Een schelp staat voor een veilig huis, maar ook voor het tegenovergestelde, de schelp kan snel breken. Met een schelp kun je emoties fotograferen, hoe jij je voelt of waar jij staat in jouw leven.
Dus bekijk goed hoe je de schelp fotografeert. Wil je veel of weinig scherp? Wil je veel contrast in de foto of juist een zachte uitstraling? Ik ben benieuwd hoe jij deze schelp zou fotograferen!

Hier wou ik vooral de eenzaamheid en de rust combineren. Eenzaamheid wordt vooral ervaren als een negatief gevoel. Maar wat als je juist even eenzaamheid wil, een moment van rust. Ik heb gekozen voor een groot licht-donker-contrast met leegte achter de schelp. Ik denk dat ik de schelp juist nog wat rechter onder in de hoek had neer kunnen leggen voor een nog beter effect.

Hier wou ik juist een lichter en zachtere emotie neerzetten. Er valt een mooie schittering naast de schelp. Maar ook een beetje verdriet, door de overstraling. Een verdriet van missen maar het is goed.

Een winderige dag of een zonnige dag maakt ook erg uit. Hier op dit stukje strand zag ik de zandkorrels om deze twee schelpen heen vliegen, met nog mooi strijklicht van opzij. Ik koos een groot diafragma om weinig scherptediepte te creëren.
Ik heb de camera letterlijk op het zand neergezet, voor een kleurovergang in de achtergrond. Het onderwerp en de achtergrond vloeien samen in elkaar over. Wanneer je de achtergrond negeert, mis je het verhaal van de complete foto.
Door een 35 mm-lens te gebruiken kreeg ik meer ruimte in mijn kader, zodat de schelpen toch klein blijven, zoals we ze vinden op het strand.
De foto hieronder is met hetzelfde idee gemaakt, maar dan op een mooie zonnige dag. Deze foto is zomers, met mooie kleuren en zonlicht. Een vrolijke herinnering vastgelegd. Denk dus goed na waarom en hoe je een schelp kan fotograferen.


Fotografie tip 5
Hoe fotografeer je de structuren van zeewater en het zand?
Ben je op zoek naar mooie, creatieve beelden op het strand of aan zee? Kijk en volg dan de kustlijn. Hier kom je vele mooie structuren tegen.
Belangrijk is dat je eerst kijkt en dan pas nadenkt over hoe je de structuren gaat fotograferen. Wat is het doel? Wil je een abstracte foto of wil je een speelse zonsondergang? Bekijk vanuit welk standpunt de lijnen het mooist in beeld gebracht worden.


Het lijnenspel
Zorg dat je de lijnen kan volgen, zodat ze op een punt samenkomen waar eventueel weer iets nieuws gebeurt of andere lijnen de route overnemen. Ik begin meestal onder in het beeld en dan volg ik de lijnen omhoog het beeld in. Ik zorg ervoor dat andere lijnen kloppen met de lijnen onder in het beeld, dat alles samenvalt.
Vogelperspectief of kikkerperspectief?
Kijk naar het perspectief, een vogelperspectief of een kikkerperspectief. Probeer meerdere mogelijkheden. Soms kunnen structuren of lijnen wegvallen als je te laag zit. Soms kan het juist saai worden als je te hoog zit. Je kan diepte hierdoor missen of juist versterken. Maak van 1 situatie meerdere perspectieven en bekijk dan wat er gebeurt. De camera ziet het soms anders dan ons oog.


Fotografietip 6
Hoe fotografeer je strandpalen aan zee?
De standpaal is ook een leuk onderwerp voor strandfotografie. Hier kun je veel mooie, creatieve foto’s van maken. Zoek ook hier naar de mooie standpunten. Fotografeer de schaduw of de structuren die bij de palen ontstaan.


Zie de zonsondergang door de palen heen.

Fotografie tip 7
Fotograferen met een lange sluitertijd
Een zonsondergang leent zich er uitstekend voor om met een lange sluitertijd te werken. Deze techniek zorgt ervoor dat je meer creativiteit in je foto stopt. Er ontstaat meer dynamiek of je creëert een sprookjesachtige sfeer.
Wanneer er nog iets te veel licht aanwezig is kun je een ND-filter gebruiken. Een ND-filter is een soort van zonnebril voor jouw lens. Hierdoor kun je, afhankelijk van het filter, met meerdere stops verschil fotograferen.
Een zwaar statief kan ook geen kwaad. Bij een langere sluitertijd kun je elke trilling in de foto terug zien, waardoor de bewegingsonscherpte op de verkeerde manier vastgelegd wordt. Je wil wel dat de omgeving scherp blijft. Heb je geen zwaar statief, hang er dan iets zwaars aan, zodat het statief stabieler staat.

Fotografie tip 8
Fotografeer je liever in kleur of zwart-wit?
Waar hou jij van? Welke vind je mooier? Waar gaat jouw aandacht naartoe? De zwart-witfoto straalt meer kracht uit, want de achtergrond geeft geen afleiding. In de foto met kleur doet de hele foto meer mee naar mijn idee. Hier gaat het meer om een warmer sfeer, terwijl de zwart-witfoto meer de kracht van het zeewater laat zien.
Wanneer je een foto in het zwart-wit omzet, zorg dan dat je dit van tevoren al weet. Zwart wit vraagt meer kennis, want een foto kan al snel te grijs worden. Bij zwart-witfotografie wil je meer contrast hebben. Een groter verschil tussen donker en licht.


Heb je geen tijd om zelf aan de slag te gaan, maar wil je wel een mooie strandfoto aan de muur?
Hoe maak je mooie strandfoto’s?
Door vooral veel te fotograferen. Maak eerst eens een wandeling en schrijf op wat je ziet. Schrijf op wat je mooi vindt. Schrijf eens op hoe je je voelt voordat je het stand op komt en wat er daarna met jou gebeurt. Neem dit mee in jouw fotografie. Fotografeer vanuit je gevoel. En pas daarna pas de techniek toe. Mooie strandfoto’s maak je vooral door dicht bij jezelf te blijven. Door het net even anders te doen. Door net even een wandeling te maken wanneer het stormt. Of de duinen in te gaan wanneer daar geen mensen wandelen. Door verder te gaan dan waar voetsporen komen.
Veel fotografieplezier!
