Hoe fotografeer je de natuur?

Met de juiste sfeer valt of staat de foto. We willen kunnen voelen wat zich op de foto afspeelt. De ervaring proeven. Sfeer kun je creëren door te spelen met licht en je omgeving, het juiste gebruik van je diafragma en sluitertijd.

Sfeer is er altijd, ja zelfs op een klaar lichte dag. Vaak zijn we geneigd om tijdens de gouden uurtjes de natuur in te gaan voor spannende foto’s. Ik laat je zien dat sfeer hem niet zit in alleen het tijdstip.

Tip 1:

Sfeer op klaarlichte dag fotograferen

De heide staat erom bekend dat er rijen aan fotografen naast elkaar staan om die ene mooie zonsopgang te fotograferen. Voor mij is dit een reden om om te keren en iets anders te gaan doen. En tevens is vroeg opstaan niet aan mij besteed. Sfeer op de heide is er ook op andere momenten.

De sfeer in deze foto is ontstaan door tegenlicht van schuin boven en diafragma f/4. Mijn diafragma kan niet groter, maar dit is voldoende voor een mooie onscherpte.  Het was klaarlichte dag en de zon en wolken zorgden voor mooi zacht tegenlicht.

Wat is een diafragma?

Het diafragma is de lensopening. Als je door de voorkant van de lens kijkt zie je dat, zodra je het getal verandert, de opening groter of kleiner wordt. Hierdoor laat de lens meer of minder licht door.

Tevens ontstaat er verschil in scherptediepte. Bij een laag getal is de scherptediepte klein, dus zie je veel onscherpte op de foto. Bij een groot getal ontstaat er veel scherptediepte, dus een groter gebied op de foto is scherp. De scherptediepte hangt ook samen met de brandpuntsafstand van de lens en de afstand tot het onderwerp.

Groot getal (f/22) = klein gat = weinig licht = veel scherptediepte
Laag getal (f/1.4) = groot gat = veel licht = weinig scherpte diepte

Tip 2:

Sfeer voor of na een regenbui fotograferen

Sfeer is afhankelijk van het juiste licht, maar ook de kleur van het licht. Romantische foto’s zijn vaak warm. De koude foto’s zijn vaak wat blauwer van kleur.

Tijdens weersveranderingen ontstaat er verandering van licht en kleur. Het maakt veel verschil of er zware regenwolken hangen of dat de zon een poging doet om door lichte bewolking heen te schijnen. Ga maar eens de natuur in en kijk goed om je heen. Wat zie je veranderen? Het kan lichter of donkerder zijn en ook de intensiteit van alle kleuren is ook ineens anders.

Deze foto heb ik gemaakt op een dag dat het dreigend weer was. De regen bleef nog even weg, maar de dreiging zorgde voor intensere kleuren. Deze tak lijkt zich voort te slepen en de zon wil door de wolken heen breken, maar het lukt haar net niet. De nabewerking was dus vooral gefocust op de witbalans en de verschillen in contrast.

Wat is witbalans?

Elke lichtbron geeft een kleur af. Zelfs het zonlicht is gedurende de dag wisselend van kleur. Dit noemen we de kleurtemperatuur. Dit zien we niet altijd met het blote oog, omdat onze hersenen dit automatisch aanpassen. Zodra je hiermee gaat oefenen en leert te kijken zie je beter de verschillen.

Het instellen van de witbalans is dus niet meer dan het aanpassen van de kleurtemperatuur in je camera of tijdens de nabewerking. De zon geeft gedurende de dag verschillende kleuren. Een uur voordat de zon opkomt is het licht blauwer. Als de zon opkomt of bijna ondergaat is het licht warmer. Dit wordt ook wel het gouden uurtje genoemd.

Tip 3:

Sfeer maken met tegenlicht fotograferen

Bloemen, wie vind ze nou niet mooi? Ik wel. Of het nu kleine veldbloemetjes zijn of grote kleurrijke zonnebloemen.

Kijk maar eens online wat je aan bloemenfoto’s tegenkomt. En wanneer je de foto mooi vindt. Ikzelf fotografeer ze bijna altijd met tegenlicht. Dit geeft de foto een stukje romantiek en spanning. Vaak zet ik 1 deel van de bloem centraal, daar waar de bloem het mooiste is en je blijft kijken.

Waarom fotograferen met tegenlicht?

Bij het fotograferen van bloemen met tegenlicht krijg je meer diepte in de bloem. De structuur van de blaadjes zelf komt beter naar voren. Bij licht dat van achteren komt krijg je contourlicht. Een klein licht randje langs de blaadjes.

Belangrijk bij tegenlicht is wel de juiste belichting. Door het tegenlicht kan het voorwerp aan de voorkant te weinig licht krijgen. Denk aan silhouetten bij portretten. Ik zorg voor 1 of 2 stops meer belichting. In de nabewerking licht ik het onderwerp dan wat meer op als dit nodig is.

Pas wel op met het recht de zon in kijken. De lenselementen versterken de lichtstralen en kunnen schade geven aan je ogen. Zorg ervoor dat je vanuit een veilige hoek fotografeert. 

Wat ga je nu fotograferen?

Ga aan de slag, fotografeer veel en schrijf op wat je doet. Het schrijven zorgt er voor dat je de techniek sneller onthoudt. Door veel te oefenen wordt het makkelijker. En lukt het niet stuur dan gerust mij een vraag. Deze beantwoord ik met plezier.