Bloemen fotograferen, hoe doe je dat?

Bloemen zijn een veel gefotografeerd onderwerp, de elegantie , de kleuren, de vormen. Zelf hou ik van foto’s die sprekend zijn, speels en met sfeer. Ga op onderzoek uit waar jij van houdt. Ik fotografeer veel bloemen met tegenlicht, zodat de structuur naar voren komt. Ik hou ook van foto’s met een wazige achtergrond en mooie verzadigde kleuren. Hoe de bloemen heten weet ik niet,  hoe ik ze wil fotograferen weet ik wel. Een bloem fotograferen vraagt wel wat kennis, een beetje techniek en een artistiek oog.  Om jou ook op weg te helpen geef ik je een aantal fotografietips voor bloemen.

Fotografie tip 1 

Leer kijken, vanuit welke hoek je de bloem het mooist fotografeert.

Een bloem in een open veld, een bloem in de schaduw, een bloem tijdens de zonsondergang. Loop om de bloem heen en bekijk de bloem vanuit meerdere oogpunten. Wat valt je op, waarom wil je deze bloem fotograferen.  Wil je de bloem in zijn omgeving of wil je de bloem van bovenaf fotograferen.

Kijk naar hoe het licht op de bloem valt. Vanuit welke positie valt het licht het mooist, zodat je de structuur van de bloem opvalt. Maak dan ook verschillende foto’s en bekijk later op een groot beeldscherm welke je het meest sprekend vind.  

Vooronderzoek voor wilde bloemen kan geen kwaad. Niet alle bloemen bloeien het hele jaar door. Het seizoen is bepalend, weet wanneer bepaalde bloemen bloeien en waar ze staan. Het voorjaar, de lente, de zomer en het najaar hebben hun eigen bloemen.

Op deze site vind je bruikbare tips https://wildebloemen.info/

Fotografie tip 2 

Compositie, vanuit welke hoek fotografeer je bloemen?

Er zijn een aantal regels die zorgen voor een pakkende en sprankelijke foto. Wanneer je de bloem verkeerd in je kader plaatst, zal diepte verdwijnen. Diepte in een foto is belangrijk, bij diepte wil je langer en verder de foto in kijken. Een belangrijke tip is dat je de bloem uit het midden haalt.

  • De regel van de derden, die veel in de schilderkunst wordt gebruikt, werkt meestal ook goed bij bloemen. Voorgrond is ⅓ deel van de foto, vaak heb ik die wazig maar nog wel herkenbaar. Dan rechts of links zie je de bloem die scherp is gefotografeerd. De achtergrond is  ⅔ deel, die ik nog waziger wil dan de voorgrond. Om rust te creëren.

  • Je kan ook gebruik maken van de bloem vanuit een andere hoek fotograferen i.p.v. recht van voren. Zoals van onderen, kikvorsperspectief.  Dit  geeft een speelse en creatieve kijk.
  •  Schuin of helemaal van boven af, vogelvluchtperspectief. Het nadeel bij dit perspectief is dat de bloem vrij plat wordt. Het leuke is dat wanneer je erg dicht bij de bloem komt, de binnenkant met een kleine scherptediepte kan fotograferen. Wat mooie creatieve foto’s geeft. 
  • Een lager standpunt, vind ik zelf vaak mooi. De bloem springt eruit, je blijft de structuur zien en de omgeving. Hier vond ik de omgeving ook belangrijk, omdat dit om een veldje wilde bloemen samen ging. 
Deze bloem is gefotografeerd met laag hangend tegenlicht. De camera op hoogte van de bloem. In de nabewerking heb ik de hooglichten naar beneden gezet, dit omdat rood een kleur is die snel overbelicht raakt en zo uitbalans is met de achtergrond. 
Tevens gemaakt met de Helios 44 analoge lens. Voor een creatieve bokeh.

Fotografie tip 3 

Fotografeer met het juiste licht.

Voor een mooie spannende foto heb je het juiste licht en lichtinval nodig.

Er zijn 2 soorten lichtbronnen, direct en indirect licht.

  • Direct licht komt vaak rechtstreek van de lamp of in de natuur van de zon. Duidelijke lichtstralen op het onderwerp zelf, er ontstaan hierdoor ook schaduwen op plekken waar het licht tegen wordt gehouden. Direct van de lichtbron is vaak hard licht. Bij direct licht hou je meer structuur in de bloemen
  • Indirect licht komt niet direct van de bron, maar van licht dat via andere bronnen wordt weerkaatst. Een dik wolkendek bijvoorbeeld. Indirect licht is zachter en de schaduwen zijn milder. bij indirect licht ontstaat er meer een zachte uitstraling.

Je kan zelf ook spelen met het licht wat er is. Soms is er te veel licht of te weinig. Je kan kleine reflectieschermen kopen, die licht tegenhouden of schaduwen invullen. Ook schermen met een zilverfolie of een goud folie. Een zilverfolie weerkaatst een frisse kleur licht af en een gouden een warme tint.  

Zie hier een aantal voorbeelden. https://www.cameranu.nl/nl/advies/studio/advies-over-reflectieschermen

Fotografie tip 4 

We onderscheiden 3 soorten lichtinval.

  • Ruglicht / Meelicht. Dan komt het licht achter jou vandaan, het licht schijnt direct op het onderwerp. Het voordeel is dat je de bloem egaal kan fotograferen, los van de omgeving. Er ontstaat een vlakke belichting. Harde schaduwen en sterk contrast kun je vermijden. Een nadeel is dat de diepte, speelse elementen of de structuur van de bloem dan wegvalt. 

  • Strijklicht / Zijlicht. Dit licht komt van opzij, schuin.  Contrastrijk licht, het geeft speelse schaduwen en er ontstaat diepte. Genoeg doortekening in lichte en donkere delen. Structuur van bloemen komt naar voren. 
  • Tegenlicht. Licht dat van achter het onderwerp vandaan komt, de camera fotografeert er dus tegen in. Er ontstaan mooie silhouetten, een licht randje om bloemen heen. Het is wat lastiger om het onderwerp met de juiste belichting te fotograferen, omdat het onderwerp dan onderbelicht wordt. Soms wil je juist een beetje doortekening houden in je onderwerp.  Dan kun je een of twee stoppen extra over belichten, afhankelijk van wat je wil. Een silhouet betekent iets onderbelichten. Een bloem daartegen belicht ik een stop langer. Ook geen meerdere stops omdat ik juist de achtergrond ook in balans wil hebben.     
De bloem is gefotografeerd in de namiddag met tegenlicht. Een stop overbelicht en in de nabewerking de bloem ook wat meer licht gegeven. De zon is bewerkt door wat minder te belichten. 

Fotografie tip 5

Het gouden uurtje of het blauwe uurtje

Waarom een bloem midden op de dag fotograferen of op een ander tijdstip? Overdag is het licht in nederland wat saaier, helemaal wanneer de zon hoog staat. Wil je een romantische  of warme uitstraling creëren pak dan een ander tijdstip.

Een van de mooiere momenten van de dag zijn de zonsopgangen en ondergangen. Een uur voordat de zon op komt ontstaat er blauw licht, het blauwe uurtje.  Zodra de zon opkomt krijg je steeds warmer licht, het gouden uurtje. In de avond is het andersom. Een uur voordat de zon ondergaat heb je weer het gouden uurtje. En ook vlak nadat de zon onder is, ontstaan er vaak nog de mooiste kleuren en gaat het over in het blauwe licht. Elk momenten heeft zijn eigen karakter. 

Hou rekening met een aantal bloemen, die reageren op zonlicht, sluiten zodra het donker wordt en opengaan zodra de zon weer verschijnt. Toch heb ik meerdere mooie bloemen foto’s mogen maken tijdens deze mooie avonden.

Bij deze zonsondergang, zag ik ineens hoe mooi de zon in de opening van de bloem paste. Alsof de bloem een parel met zich mee draagt. Tevens heb ik de foto 1 ½ stop overbelicht omdat ik de structuur en de kleur van de bloem wou behouden.
Hier vond ik een silhouet mooier. Dus heb ik de bloem onderbelicht. Het ging mij hier vooral om de sfeer en het latere tijdstip. De zon is hier ook al verder gezakt, waardoor het niet meer zou kloppen als ik nadruk had gelegd op overbelichten van de bloem.

Fotografie tip 6

Welk diafragma gebruik je bij het fotograferen van bloemen? 

Wil je alles scherp of wil je weinig scherp. De juiste scherptediepte is erg belangrijk. Een veld vol met bloemen, waar één bloem boven uit steekt en de voor en achtergrond wazig is. Hoe fotografeer je deze geringe scherptediepte. Er zijn een aantal manieren om onscherpte te creëren:

  • Een kleiner diafragma-getal, hoe groter de diafragma opening en des te kleiner de scherptediepte.  
  • De afstand van de camera tot de bloem, hoe korter die is hoe kleiner de scherptediepte. Dus hoe minder scherp van voren en achteren. 
  • Deze 2 technieken combineren is nog mooier. 

Fotografie tip 7

Welke sluitertijd gebruik je bij het fotograferen van bloemen?

Een snelle sluitertijd is een aanrader bij bloemen. De bloemen zijn vaak in beweging. Een snelle sluitertijd bevriest de bloem en ontstaat er geen bewegingsonscherpte.

Wil je beweging in je beeld ga dan spelen met langere sluitertijden, wel op statief zodat je geen bewegingsonscherpte krijgt. Hou eventueel een bloem met je hand vast, wanneer het te hard waait. 

Een kleine tip die je alleen kan gebruiken als het licht ook goed is. Een reflectiescherm gebruiken om de wint tegen te houden. Besef dan wel dat het licht ook veranderd.

In een vol bloemen veld heb ik met een met een groot diagragma de foto gemaakt. Om rust te creëren met diepte. Het bloemenveld lijkt voller, omdat ik met de telelens afstand kon nemen en deze lens drukt het beeld in elkaar.
Hier heb ik vanuit een laag standpunt gefotografeerd met tegenlicht in de namiddag.Een groot diafragma en de camera zo gekanteld dat er  geen lensflare onstond.
De foto is van bovenaf gefotografeerd met weer een  groot diafragma. Strijklicht van opzij om de balans te krijgen in de licht en donkere delen. Zodat diepte ontstaat.

Fotografie tip 8

Welke lens gebruik je bij het fotograferen van bloemen?

Je kan eigenlijk met alle lenzen bloemen fotograferen, het is maar net wat je wil fotograferen. Details of een bloemenlandschap. Elke lens heeft zijn technische eigenschappen. 

  •  Met een macrolens kun je dichtbij de bloem komen zodat je de kleine details scherp kan fotograferen.  Zorg dat je speelt met licht, een bloem kan al snel plat worden. Met strijklicht krijg je meer diepte en komt de structuur naar voren.
  • Met een telelens kun je ook een kleine bloem dichtbij halen, ik gebruik dan al snel een groot diafragma rond de f/2.8 en de f/4. Ik hou van een mooie onscherpe achtergrond. Met een telelens fotografeer je wel met flinke afstand, vaak kunnen ze het onderwerp pas met, 1,5 meter afstand scherpstellen. Hierdoor wordt scherptediepte groter. Met een groter diafragma hou je dus minder scherptediepte en ontstaat er een mooie bokeh.
  • Analoge lenzen op de digitale camera. Zelf heb ik in een Helios lens aangeschaft. Dit zijn leuke analoge lenzen, die je alleen 2e hands kan kopen. De lens kan met een opzetlens op je digitale camera geschroefd worden. Ze geven een mooie bokeh, waardoor de bloemen bij een groot diafragma een mooie bokeh krijgen. Analoge lenzen geven vaak net dat speciale gevoel extra. 

 

Deze klaproos is gefotografeerd met de Helios lens 44. Een analoge lens die een mooie draaiende bokeh vastlegd. Wil je meer kunstfoto’s maken van bloemen dan raad ik je zeker aan om zelf ook op zoek de gaan naar leuke analoge lenzen. En om deze lenzen op de camera te schroeven ben je vaak een opzet lens nodig. Die kun je er vaak bij krijgen als ze 2e hands zijn.

Fotografie tip 9

Creatieve elementen in bloemen foto’s 

  • Kleine regen of dauw druppels op de bloem, het geeft een sprankelijk effect, kleine druppels in de verte veranderen in kleine lichtpuntjes met een mooie bokeh bij een groot diafragma. 
  • Speel met het scherpstellen, scherp zelfs bij druppels handmatig, zodat niet de camera maar jij bepaalt welke bloemblaadjes of druppels scherp zijn.
  • Speel met kleuren in bloemen veldjes. Vaak staan er langs paden en wegen meerdere soorten bloemen. Leg de focus op de bloem die er bovenuit steekt, maar neem de andere bloemen en hun prachtige kleuren mee.
  • Fotograferen tegen de zon in kan leuke of storende kringen geven. Speels hier mee, door de camera steeds lichtjes te kantelen en te bekijken wanneer je de flare erin wil en wanneer niet. 

Fotografie tip 10

De witbalans bij bloemen fotograferen.

De witbalans is een techniek die je eigenlijk al vanaf het begin moet weten, maar de meeste mensen passen dit later toe. De meeste camera’s kun je op automatisch zetten, maar je kan dit ook zelf in de hand nemen. De meeste lichtbronnen hebben een vaste kleur licht, een gloeilamp is rood en een tl lamp geeft groen licht. De zon is is elk moment van de dag weer anders. Van opgang tot ondergang en afhankelijk van of er regen in de lucht hangt, een wolkendek er voor zit. Elk moment ontstaat er dus een andere kleur licht. dit varieert tussen rood en blauw licht. 

Op deze pagina staat mooi beschreven wat witbalans is en hoe je hier mee om kan gaan. 

https://www.zoomacademy.nl/blog/zelf-de-juiste-witbalans-bepalen-voor-beginners/

Bij een ondergaande zon, zet ik vaak de witbalans in een hoger getal, zodat de kleuren warm blijven en de camera ze niet omzet naar de standaard kleuren. 

De witbalans is op deze foto warmer op het moment dat de zon opkomt. 
Als de zon eenmaal op is en er nog steeds een mooie mist hangt, zie je al snel dat ze witbalans kouder is geworden.

Fotokunst aan de muur

Enne je mag altijd even kijken bij mijn kunst. Intussen verkoop ik heidefoto’s voor bij jou thuis aan de muur.

Enne dan nu de bonus tip!

De nabewerking

Voordat je gaat fotograferen, stel je camera juist in als het gaat beeldkwaliteit. De meeste camera’s fotograferen met JPEG en de betere camera’s  kun je met RAW en JPEG werken. Wees dan slim en pak het grootste bestand wil je kunnen nabewerken. Hoe groter je bestand hoe meer je kan bewerken. 

Meestal komen we thuis en hebben we een kaartje vol geschoten met foto’s. Dit is mijn workflow

  1. Sla de foto’s op de schijf en maak eventueel een backup
  2. Selecteer eerst de foto’s die je het mooist vind 
  3. Kijk naar de foto’s en bedenk wat je eindresultaat moet zijn. Vrolijke verzadigde kleuren of donkere foto’s met een lichtpuntje. 
  4. Werk je in Lightroom kun je eerst de lens correctie toepassen. Elke lens heeft zijn eigen vervormingen. lightroom kan dit automatisch aanpassen. 
  5. Ik pas als eerste de witbalans aan, zorg ervoor dat de foto’s gelijke kleuren hebben
  6. Dan kijk ik naar de belichting, waar nodig haal ik hoog lichten omlaag en schaduwen omhoog of andersom. 
  7. Ik zorg voor een juiste balans tussen witte en zwarte tinten. Waar wil ik doortekening en waar niet. 
  8. Let op het contract, is er genoeg diepte of te weinig, kun je meer of minder contrast toevoegen.
  9. Ik bekijk de kleuren, de kleur rood kan bijvoorbeeld vaak problemen geven. Rode bloemen kunnen al snel overbelicht zijn. Tijdens de nabewerking kun je de hooglichten wat naar beneden halen, zodat er iets meer balans ontstaat.
  10. Verscherpen van de foto’s die ik standaard op ongeveer 25%. Pas hier mee op dat je niet te veel verscherpt. Er ontstaat dan te veel ruis. 
  11. Ruis, ontstaat vanaf de hoge iso. Dit is ook weer per camera anders. Kijk goed naar de foto tot hoe ver je de ruis eruit kan halen. Speel wat met de schuifjes. Bij te veel ruis weghalen kan ook weer wat onscherpte ontstaan.
  12. De vignetering toepassen alleen wanneer jij dit bij jouw stijl vind passen. Ik pas het weinig toe. Alleen als ik wil dat er nog meer diepte nodig is maak ik de hoeken iets donkerder, maar ook niet al te veel. De oude vintage stijlen en romantische stijlen passen vaak meer vignetering toe.
  13. Retoucheren, haal kleine stofjes en andere storende puntjes weg. 
  14. Meer doe ik zelf vaak niet, omdat ik dicht wil blijven bij het werkelijke. De natuur zoals ze is. 
  15. Sla de bewerkingen op in psd, dit is een bestand wat groot is en wanneer je in lagen werkt zoals in photoshop, worden deze ook bewaard. Pas wanneer de foto klaar is sla je de foto op in het juiste bestand. Ik heb dus van de foto’s die ik bewerkt een RAW bestand, een psd bestand met de bewerkingen opgeslagen en een uiteindelijk product het jpeg bestand. 
  16. Maak ook hiervan weer een backup.
  17. En klaar is de bloemen foto voor aan de muur of op social media kanalen. 

Ik hoop dat ik je genoeg fotografie tips voor bloemen heb kunnen geven. Laat het mij weten wanneer iets niet duidelijk is of feedback wil ontvangen voor nog mooiere creatieve bloemen foto’s. En blijf vooral veel oefenen met fotograferen.